Login Form

Odwiedza nas 25 gości oraz 0 użytkowników.

 

 

IV Ogólnopolski Konkurs Kulinarny – „Gotuj lokalnie“

 

 

 

W piątek, 15 grudnia br., w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM, odbył się finał projektu „Gotuj lokalnie". Zwieńczeniem warsztatów kulinarnych realizowanych w szkołach gastronomicznych był Ogólnopolski Konkurs Kulinarny, w którym udział wzięło 10 ekip wybranych przez jury spośród zgłoszeń nadesłanych przez uczestników tegorocznej edycji projektu. Do projektu zakwalifikowało się 12 szkół z całej Polski.Do ścisłego Finału weszło 10 drużyn z 6 szkół, w tym 2 ekipy z naszej szkoły w składzie Katarzyna Szczepaniak- Krupowska i Szymon Molek oraz Jakub Bylica i Konrad Wnęk uczniowie kl. 4G. Grupy przygotowywały się pod bacznym okiem P. Małgorzaty Guzal -Wożniak oraz P. Magdaleny Kulig.

 

Zadaniem konkursowym było przygotowanie dania głównego na bazie kurczaka zagrodowego, dyni oraz min. dwóch wybranych produktów regionalnych, a także przystawki z wykorzystaniem podrobów i jaj z wolnego chowu.

 

Kulinarne zmagania oceniało jury, w składzie:

 

Marcin Budynek - szef kuchni, założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej

Robert Sowa - szef kuchni

Ginacarlo Russo - szef kuchni

Elżbieta Szuba - firma Drosed

 

 

Podczas oceny jury kierowało się m.in. zastosowaniem produktów regionalnych i lokalnych (oznaczonych znakami PNŻ lub GTS, ChNP, ChOG), odpowiednim doborem i połączeniem zastosowanych produktów, aranżacją dania na talerzu, zastosowaniem odpowiednich technik kulinarnych oraz kreatywnością i pomysłowością młodych kucharzy. Na wykonanie zadnia konkursowego uczestnicy mieli 1,5 godziny.

 

Kasia i Szymon  zajęli II miejsce !!!

Laureaci oprócz nagród rzeczowych wygrali 5 dniowe szkolenie w Akademii Marcina Budynka.

 

 

 

 

 

 

 

 




Powered by ZSHT!®.