Odwiedza nas 31 gości oraz 0 użytkowników.

Technik hotelarstwa

 

przedmioty rozszerzone: język angielski, geografia

 

Kształcenie w zawodzie technik hotelarstwa odbywa się w ramach dwóch kwalifikacji:

 

1. Planowanie i realizacja usług w recepcji

 

            Uczniowie poznają zasady przyjmowania i ewidencjonowania rezerwacji dokonywanych przez gości indywidualnych oraz grupy zorganizowane. Uczą się procedur związanych z obsługą gości w recepcji, udzielania informacji turystycznych, oferowania dodatkowych usług zgodnych z ofertą obiektu, rozliczania pobytu.

 

2. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

 

            Uczniowie zaznajamiani są z zasadami utrzymania porządku w jednostkach mieszkalnych oraz odpowiedzialnością materialną za pozostawione mienie przez gości. Przygotowują śniadania dla gości hotelowych oraz uczą się technik nakrywania stołu, przygotowywania sali konsumpcyjnej i podawania potraw. Organizują i rozliczają dodatkowe usługi zgodnie z zamówieniem.

 

            W trakcie nauki uczniowie wykorzystują oprogramowanie komputerowe wspomagające obsługę gości hotelowych. Zajęcia z zakresu przygotowania i ekspedycji śniadań odbywają się w nowocześnie wyposażonych pracowniach gastronomicznych oraz sali obsługi konsumenta. 

 

            Uczniowie odbywają praktykę zawodową w wymiarze ośmiu tygodni w hotelach, pensjonatach lub domach wypoczynkowych.

 

            Po zdaniu obydwu kwalifikacji absolwent uzyskuje tytuł technik hotelarstwa.

 

 




Powered by ZSHT!®.