Odwiedza nas 52 gości oraz 0 użytkowników.

Technik żywienia i usług gastronomicznych

 

przedmioty rozszerzone: język angielski, biologia

 

Kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych odbywa się w ramach dwóch kwalifikacji:

 

1. Sporządzanie potraw i napojów

 

            Uczniowie nabywają wiedzę niezbędną do prawidłowego przechowywania żywności, stosują receptury gastronomiczne, sporządzają półprodukty oraz potrawy i napoje, używają odpowiedniego sprzętu podczas procesu produkcji gastronomicznej, dobierają zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów, dekorują i wydają sporządzone posiłki.

 

2. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

 

            Uczniowie układają jadłospisy, obliczają wartość energetyczną i odżywczą posiłków, oceniają wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie organizmu człowieka. Opracowują karty menu, sporządzają kalkulację cenową potraw. Przygotowują ofertę usług gastronomicznych, prowadzą ich promocję i sprzedaż oraz rozliczenie.

 

            Zajęcia związane z produkcją gastronomiczną odbywają się w nowocześnie wyposażonych pracowniach gastronomicznych.           

 

            Uczniowie odbywają też praktykę zawodową w zakładach gastronomicznych w wymiarze czterech tygodni.

 

            Po zdaniu obu kwalifikacji absolwent uzyskuje tytuł technik żywienia i usług gastronomicznych. Natomiast po zdaniu tylko pierwszej kwalifikacji: sporządzanie potraw i napojów - uczeń zdobywa takie same kwalifikacje zawodowe jak osoby kształcące się w zawodzie kucharz na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej.

 




Powered by ZSHT!®.