Projekt Unijny Praktyki w Splicie 2024
W ramach programu Erasmus+, projekt nr 2023-1-PL01-KA121-VET-000118975, uczniowie Zespołu Szkół Hotelarsko Turystycznych w Zakopanem po raz kolejny, uczestniczyli w praktykach zagranicznych. W okresie od 22.04.2024r do 10.05.2024r. grupa 16 uczniów szkoły pod opieką dwóch nauczycielek odbyło praktyki zawodowe w Chorwacji. Praktykę zawodową w Splicie odbyło czternastu uczniów Technikum w zawodach: technik informatyk, technik ekonomista, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, technik organizacji turystyki oraz dwóch uczniów szkoły branżowej w zawodach kucharz i cukiernik.
W celu dobrego przygotowania się do wyjazdu na praktyki, uczniowie brali udział w kursie przygotowawczym z języka angielskiego zawodowego oraz kursie podstawowym języka chorwackiego. Uczestniczyli również w zajęciach przygotowawczych kulturowych i psychologiczno-pedagogicznych.
Praktyki odbywały się w wymiarze 40 godzin tygodniowo w hotelach: Heritage Hotel Santa Lucia, Hotel Ambasador, Hotel Fermai oraz firmach: SSM Group- Ship Management Ltd., Tehnicar Informatika i DotYourSpot . Udział uczniów w trzytygodniowych stażach zagranicznych w chorwackich hotelach i firmach dał im możliwość poznania organizacji pracy w Chorwacji, utrwalenia posiadanych umiejętności zawodowych oraz rozwinięcia kompetencji językowych. Praktyki w międzynarodowej grupie stworzyły możliwość poznania etyki i kultury pracy, sposobów zarządzania zespołem oraz praktycznego wykorzystania posiadanej wiedzy.
Czas wolny uczniowie spędzali zwiedzając Split i jego okolice, Trogir i Park Narodowy Krka, aktywnie uczestniczyli w zorganizowanych przez partnera zajęciach integracyjnych. Wszystkie te miejsca cieszyły się dużym zainteresowaniem uczestników praktyk, przybliżyły im historię, kulturę, zabytki i formy ochrony przyrody w Chorwacji.
Staże zagraniczne znacznie wzbogaciły wiedzę, umiejętności zawodowe oraz kompetencje miękkie uczniów, co w połączeniu z uzyskanymi certyfikatami podnosi konkurencyjność naszych absolwentów na rynku pracy.
Moje chorwackie praktyki
Opinie uczestników projektu o odbytych praktykach:
Alicja:
Będąc na praktykach w Splicie Ship Management dowiedziałam się jak wygląda praca
w dużym przedsiębiorstwie od środka. Poznałam metody archiwizacji dokumentów oraz proces rekrutacji nowych pracowników. Żałuję, że w Polsce nie mogłam mieć praktyk w takim miejscu. Bardzo chętnie bym ponownie tam poszła nauczyć się nowych rzeczy.
Wojciech:
Praktykę odbywałem w centrum szkoleniowym dla inżynierów, marynarzy, kapitanów statków morskich, w tamtejszym biurze.
Pobyt w Chorwacji uważam za bardzo uczące doświadczenie, pobyt tam nie wiązał się tylko ze zmianą dotychczasowego porządku dnia, ale również z otoczeniem, poprzez np. korzystanie z innego języka. W szczególności podobały mi się nowe doświadczenia w związku z mieszkaniem nad morzem, oraz wycieczki po różnych miejscowościach w Dalmacji. Jestem zadowolony, że brałem w nim udział nie tylko poprzez samą możliwość praktyki za granicą, zwiedzeniem Chorwacji, ale też możliwością integracji z innymi podczas tego wyjazdu.
Gabriel:
DotYourSpot w Chorwacji specjalizuje się w systemach rezerwacyjnych dla hoteli, restauracji
i eventów. Oferuje nowoczesne, intuicyjne rozwiązania technologiczne, które ułatwiają zarządzanie rezerwacjami i optymalizują procesy administracyjne. Firma dostosowuje swoje systemy do indywidualnych potrzeb klientów, co zwiększa efektywność operacyjną
i satysfakcję użytkowników.
Czym się zajmowaliśmy?
Programowanie umożliwia sterowanie urządzeniami, takimi jak silniki, serwomechanizmy, wyświetlacze LCD i diody LED, co pozwala na tworzenie interaktywnych projektów. Tworzenie kodu do obsługi przycisków, potencjometrów, ekranów dotykowych i klawiatur umożliwia interakcję użytkownika z urządzeniem. Arduino może komunikować się z komputerem za pomocą portu szeregowego (UART), umożliwiając wymianę danych. Ponadto, uczyliśmy się lutować komponenty, takie jak rezystory, kondensatory, diody i układy scalone, na płytkach PCB.
Adam:
W trakcie trwania praktyk nauczyłem się wielu rzeczy o branży IT oraz podszlifowałem język angielski. Na praktykach panowała miła i przyjazna atmosfera.
Pobyt w Chorwacji: Jedną z niewielu rzeczy, która mi się nie podobała były długie dojazdy z/ na miejsce praktyk. Miejsce zakwaterowania posiadało znaczący plus- bliska i mało uczęszczana, częściowo piaszczysta plaża. Podsumowując, z wielką chęcią uczestniczyłbym w projekcie jeszcze raz.
Jan:
Praktyki odbyliśmy w hotelu Fermai w Splicie. Na praktykach uczyliśmy się między innymi obsługiwać system zakwaterowań, witaliśmy i żegnaliśmy gości oraz pomagaliśmy nosić bagaże. Służyliśmy również jako informacja turystyczna.
Erasmus był na pewno niezapomnianym przeżyciem, dużo zwiedzaliśmy a pogoda
w większości nam sprzyjała. Bardzo ciekawe było poznawanie stylu życia Chorwatów oraz komunikacja z nimi między innymi na wspomnianych praktykach. Nie ma nic co bym zmienił
i zdecydowanie pojechałbym jeszcze raz.
Krzysztof :
W Chorwacji na pewno nauczyłem się jak wygląda profesjonalna kuchnia, obserwowałem rozwiązania, które w niej stosują. Były to moje pierwsze praktyki, co pozytywnie mnie do nich nastawiło ponieważ, było to dość dobre doświadczenie. Jeśli chodzi o samą Chorwacje to zakwaterowanie nie było złe, miejsce praktyk też, jedynie wyżywienie było średnie i dość daleko od hotelu. Chorwacja ma też dużo pięknych miejsc, które mieliśmy okazje zobaczyć.
Izabela:
Pracując na recepcji miałam okazję zaobserwować działanie hotelu od strony niedostępnej dla gości. Nauczyłam się procedury meldunku i wymeldowywania gości. Dowiedziałam się
o sieciach hotelowych oraz zasadach ich działania. Opanowałam podstawowe umiejętności wymagane na stanowisko recepcjonistki.
Bardzo dobrze wspominam mój pobyt w Chorwacji. Chętnie bym tam wróciła. Dużo zmienił
w moim życiu i na pewno będę go pamiętać przez długi czas.
Ewelina:
Odbyłam 3 tygodniową praktykę na kierunku hotelarskim w hotelu Santa Lucia. Pracowałam tam jako kelnerka; obsługiwałam gości podczas śniadania, gdy mieli jakieś pytania udzielałam na nie odpowiedzi, pomagałam im gdy potrzebowali pomocy, nakrywałam stoły, składałam serwetki w różne kształty zajmowałam się jedzeniem na bufecie, uzupełniałam je oraz sprzątałam po śniadaniach.
Oprócz bufetu wraz z Sylwią oraz Kacprem obsługiwaliśmy gości zamawiających napoje oraz dania „z zewnątrz”. Obsługiwaliśmy konferencje, przyjmowaliśmy zamówienia na kawę oraz różne posiłki. Cały pobyt bardzo mi się podobał, przez trzy tygodnie mieliśmy okazję do zwiedzenia dużej części Dalmacji m.in. Split, Kaštela, Krk Park, Makarska. Mieliśmy zapewnione pełne wyżywienie. Jedyne co mogłabym zmienić to długość dojazdu do miejsca praktyk mianowicie około godzinę w jedną stronę.
Zdecydowanie z chęcią uczestniczyłabym ponownie w takim wyjeździe, zwłaszcza że wiedziałabym teraz jak najlepiej wykorzystać czas spędzony w takim miejscu, zabrałabym również mniej grubych rzeczy.
Kacper:
Praktyki odbywałem w Heritage hotel Santa Lucia, w Splicie razem z Sylwią i Eweliną, było bardzo przyjemnie, a współpracownicy bardzo pomocni i mili.
Podobał mi się klimat i okolica Kasteli, ale dojazdy do Splitu były nie za fajne. Obiady były średnie a sałaty jako dodatku do obiadu przez długi czas nie tknę. Szczerze to bym z chęcią pojechał jeszcze raz na wyjazd tego typu, w szczególności z taką ekipą.
Natalia:
Praktyki zagraniczne podobałby mi bardzo nauczyłam się przepisów innych jak w Polsce. Ludzie, z którymi pracowałam byli bardzo mili zawsze pokazali mi jak coś zrobić albo jak coś działa. A na program Erasmus+ pojechałabym jeszcze raz. Bardzo mi się podobały wycieczki, piękne widoki z parków narodowych a szczególnie Park Narodowy Krka, w którym widoki z wodospadów odbierały oddech. Poznawanie nowych ludzi i ich kultury było bardzo ekscytujące.
Bartosz:
Praktyki odbyły się w hotelowej restauracji hotelu Santa Lucia. Podczas wymiany miałem możliwość nauki wielu śródziemnomorskich potraw, poznania stylu pracy ludzi na południu oraz trenowanie działania na kuchni. Pobyt w Chorwacji wspominam bardzo dobrze, piękna pogoda, bardzo mili mieszkańcy Splitu, niezwykła architektura sprawiło, że pobyt był bardzo udany. Duża odległość między hotelem a miejscem pracy mogła wydawać się minusem, ale długa podróż dała możliwość do długich rozmów z uczestnikami co z perspektywy czasu uznaje za duży plus projektu. Jeśli bym mógł to z wielką przyjemnością wziąłbym udział jeszcze raz.