Grupa Rimini
Nasza skromna przygoda była jednym z projektów ERASMUS+ w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilności kadry kształcenia zawodowego”.
Aby dostać się do projektu przeszliśmy przez dwie próby:
- Próba pisemna ( test zawodowy )
- Próba językowa ( odpowiedź ustna po angielsku )
Gdy przeszliśmy testy zostaliśmy specjalnie przygotowani do wyjazdu, uczestniczyliśmy w dodatkowych zajęciach pozalekcyjnych (min. kurs języka angielskiego, włoskiego, przygotowanie kulturowe oraz przygotowanie psychologiczno-pedagogiczne), które przygotowywały nas do odbycia trzytygodniowych praktyk.
Technik Hotelarstwa
Grupa ta składała się z:
- Veroniki Grądziel
- Honoraty Wyrostek
- Marzeny Garczek
- Krystyny Pawlikowskiej
Odbywały one praktyki w zawodzie technik hotelarstwa w hotelach (BEACH HOTEL , Hotel La Perla) i zajmowały się obsługą gości w recepcji, rezerwowały , przyjmowały zamówienia na usługi hotelarskie, przygotowywały jednostki mieszkalne do przyjęcia gości.

Technik Obsługi Turystycznej
Grupa ta składała się z:
- Weronika Król-Łęgowska
- Anna Hornik
- Agnieszka Kubies
- Mariusz Gąsienica-Laskowy
Odbywali oni praktyki w zawodzie technik obsługi turystycznej w biurach podróży “AGENZIA VIAGGI MAGNANI TRAVEL SERVICE”, “Eurhotel”, “I VIAGGI DI BIANCO” . Zajmowali się organizowaniem wycieczek (planowaniem, tworzeniem programów imprez turystycznych), obsługą programów do rezerwacji m.in. biletów lotniczych, obsługą klientów oraz rozliczaniem imprez i usług turystycznych.

Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych
Grupa ta składała się z:
- Magdaleny Bizub
- Piotra Greli
Odbywali oni praktyki w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w słynnych restauracjach “SAPORITO “, “RISTORANTE DIANA “. Dzięki tym praktykom mieli możliwość nauczenia się m.in. przygotowania i wydawania potraw i napojów, obróbki wstępnej tradycyjnych produktów (np. kalmarów, małż, ośmiornic i nie tylko), obsługi fachowych urządzeń, pracy z grupą w profesjonalnej kuchni.

Czas wolny
Weekendy spędzaliśmy bardzo aktywnie odwiedzając najpiękniejsze zakątki Włoch i nie tylko.. takie jak San Marino, Wenecja czy Florencja!



A gdy mieliśmy chwilę, chętnie dokumentowaliśmy naszą przygodę. ☺


co zyskaliśmy?
- Projekt ten pozwolił nam na nabycie nowych umiejętności zawodowych,
- Sprawdzenie posiadanej wiedzy i kompetencji w praktyce w zagranicznych realiach,
- Zastosowanie wiedzy teoretycznej w praktyce,
- Nabycie nowych umiejętności pracy w wielonarodowym zespole,
- Podniesienie poziomu umiejętności w zakresie języka obcego (angielskiego, włoskiego) a w szczególności języka obcego zawodowego (angielskiego)
- Zwiększenie motywacji do dalszej działania,
- Rozszerzenie horyzontów na poznawanie kultury i obyczajów innych krajów , podwyższenie aspiracji zawodowych i osobistych,
- Nawiązanie międzynarodowych kontaktów, wymiana doświadczeń z zastosowaniem tolerancji i szacunku dla innych narodowości
- Otwarcie się na nowych ludzi zaobserwowanie sposobów organizacji pracy i zarządzania wybranymi firmami europejskimi.

opracowali
- Piotr Grela
- Magdalena Bizub
- Weronika Król-Łęgowska
- Anna Hornik
- Agnieszka Kubies
- Mariusz Gąsienica-Laskowy
- Veronika Grądziel
- Honorata Wyrostek
- Marzena Garczek
- Krystyna Pawlikowska