Grupa Rimini

Nasza skromna przygoda była jednym z projektów ERASMUS+ w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilności kadry kształcenia zawodowego”.

Aby dostać się do projektu przeszliśmy przez dwie próby:

  • Próba pisemna ( test zawodowy )
  • Próba językowa ( odpowiedź ustna po angielsku )

Gdy przeszliśmy testy zostaliśmy specjalnie przygotowani do wyjazdu, uczestniczyliśmy w dodatkowych zajęciach pozalekcyjnych (min. kurs języka angielskiego, włoskiego, przygotowanie kulturowe oraz przygotowanie psychologiczno-pedagogiczne), które przygotowywały nas do odbycia trzytygodniowych praktyk.

Technik Hotelarstwa

Grupa ta składała się z:

  • Veroniki Grądziel
  • Honoraty Wyrostek
  • Marzeny Garczek
  • Krystyny Pawlikowskiej

Odbywały one praktyki w zawodzie technik hotelarstwa w hotelach (BEACH HOTEL , Hotel La Perla) i zajmowały się obsługą gości w recepcji, rezerwowały , przyjmowały zamówienia na usługi hotelarskie, przygotowywały jednostki mieszkalne do przyjęcia gości.

Technik Obsługi Turystycznej

Grupa ta składała się z:

  • Weronika Król-Łęgowska
  • Anna Hornik
  • Agnieszka Kubies
  • Mariusz Gąsienica-Laskowy

Odbywali oni praktyki w zawodzie technik obsługi turystycznej w biurach podróży “AGENZIA VIAGGI MAGNANI TRAVEL SERVICE”, “Eurhotel”, “I VIAGGI DI BIANCO” . Zajmowali się organizowaniem wycieczek (planowaniem, tworzeniem programów imprez turystycznych), obsługą programów do rezerwacji m.in. biletów lotniczych, obsługą klientów oraz rozliczaniem imprez i usług turystycznych.

Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

Grupa ta składała się z:

  • Magdaleny Bizub
  • Piotra Greli

Odbywali oni praktyki w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w słynnych restauracjach “SAPORITO “, “RISTORANTE DIANA “. Dzięki tym praktykom mieli możliwość nauczenia się m.in. przygotowania i wydawania potraw i napojów, obróbki wstępnej tradycyjnych produktów (np. kalmarów, małż, ośmiornic i nie tylko), obsługi fachowych urządzeń, pracy z grupą w profesjonalnej kuchni.

Czas wolny

Weekendy spędzaliśmy bardzo aktywnie odwiedzając najpiękniejsze zakątki Włoch i nie tylko.. takie jak San Marino, Wenecja czy Florencja!

A gdy mieliśmy chwilę, chętnie dokumentowaliśmy naszą przygodę. ☺

co zyskaliśmy?

  • Projekt ten pozwolił nam na nabycie nowych umiejętności zawodowych,
  • Sprawdzenie posiadanej wiedzy i kompetencji w praktyce w zagranicznych realiach,
  • Zastosowanie wiedzy teoretycznej w praktyce,
  • Nabycie nowych umiejętności pracy w wielonarodowym zespole,
  • Podniesienie poziomu umiejętności w zakresie języka obcego (angielskiego, włoskiego) a w szczególności języka obcego zawodowego (angielskiego)
  • Zwiększenie motywacji do dalszej działania,
  • Rozszerzenie horyzontów na poznawanie kultury i obyczajów innych krajów , podwyższenie aspiracji zawodowych i osobistych,
  • Nawiązanie międzynarodowych kontaktów, wymiana doświadczeń z zastosowaniem tolerancji i szacunku dla innych narodowości
  • Otwarcie się na nowych ludzi zaobserwowanie sposobów organizacji pracy i zarządzania wybranymi firmami europejskimi.

opracowali

  • Piotr Grela
  • Magdalena Bizub
  • Weronika Król-Łęgowska
  • Anna Hornik
  • Agnieszka Kubies
  • Mariusz Gąsienica-Laskowy
  • Veronika Grądziel
  • Honorata Wyrostek
  • Marzena Garczek
  • Krystyna Pawlikowska