Warsztaty kulinarne dla uczniów ze Swarzędza
W dniach 18 – 20 marca br. młodzież z Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich ze Swarzędza, kształcąca się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa, pod opieką p. Karoliny Nowak i p. Katarzyny Rezler uczestniczyła w warsztatach kulinarnych zorganizowanych w naszej szkole.
W pierwszym dniu pod kierunkiem p. Danuty Gruszczak zostały przygotowane potrawy kuchni góralskiej – kwaśnica na żeberkach, kluski tarciane (hałuszki) z bryndzą, moskole z masłem czosnkowym, kołoc na słodko, ciasto kremarz góralski, fizoły ze śliwką suszoną.
W drugim dniu uczennice przygotowały potrawy inspirowane kuchnią góralską pod okiem p. Elżbiety Malinek–Kocuby. Były to: żurek na serwatce, gulasz jagnięcy na placku ziemniaczanym z miętą, jagnięcy udziec pieczony, pierogi z bryndzą, moskol zakopiański, oscypek z żurawiną i bombolki z miodem. Trzeciego dnia goście zaproponowali regionalne potrawy kuchni wielkopolskiej. Przygotowane zostały szagówki, pyry z gzikiem, bambrzok z sosem pieczarkowym, świętomarcińskie rogale z makiem oraz szneki z glancem. Każdego dnia po zakończeniu pracy odbywała się degustacja przygotowanych potraw.
W ostatnim dniu warsztatów na degustację zostały zaproszone dyrekcje z obu szkół, nauczyciele oraz uczniowie i dyrekcja Zespołu Szkół Budowlanych w Zakopanem, którzy razem z uczniami ZSHT w jesieni ubiegłego roku uczestniczyli w warsztatach zorganizowanych przez szkołę w Swarzędzu.