Warsztaty kulinarne dla uczniów ze Swarzędza – Zespół Szkół Hotelarsko Turystycznych

Menu

  • Szkoła
    • Historia szkoły
      • Stare zdjęcia
      • Zdjęcia mix stare/nowe
    • Nauczyciele
    • Statut
    • Internat
    • Monitoring wizyjny
    • Galeria
    • RODO
    • Procedura antymobingowa
    • Stowarzyszenie Absolwentów i Sympatyków Hotelarza
    • Nasi Partnerzy
  • Technikum nr 2
    • technik hotelarstwa
    • technik organizacji turystyki
    • technik ekonomista
    • technik rachunkowości
    • technik informatyk
    • technik żywienia i usług gastronomicznych
  • Branżowa Szkoła
    • kucharz
    • fryzjer
    • klasy wielozawodowe
  • Aktualności
    • Projekty Unijne
    • Archiwum
    • Kategorie
      • przedmioty humanistyczne
      • przedmioty ścisłe
      • języki obce
      • wf
      • informatyka
      • ekonomia
      • gastronomia
      • hotelarstwo i turystyka
      • akcje charytatywne
      • konkursy
      • przedstawienia
      • wycieczki
      • zespół regionalny
    • Małopolska Chmura Edukacyjna
    • Przetargi
  • Uczeń/Rodzic
    • Matura 2025
    • Egzamin zawodowy
    • Projekty Unijne zrealizowane do roku 2023
    • Standardy Ochrony Małoletnich
    • Dostępność nauczycieli
    • Pedagog
    • Usprawiedliwienie
    • Podręczniki
    • Praktyki
    • Regulamin wycieczek szkolnych
    • Rada Szkoły
    • Katalog książek
    • Sekcja Robotyki
    • Spółdzielnia Uczniowska
    • Szkolny Ośrodek Kariery
  • Office365
  • Aktualności
  • Przedmioty humanistyczne
  • Języki obce
  • Przedmioty ścisłe
  • WF i EDB
  • Informatyka
  • Ekonomia
  • Hotelarstwo i turystyka
  • Gastronomia
  • Edukacja mundurowa
  • Przestawienia
  • Konkursy
  • Akcje charytatywne
  • Wycieczki
  • Zespół regionalny
  • Archiwum

Warsztaty kulinarne dla uczniów ze Swarzędza

W dniach 18 – 20 marca br. młodzież z Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich ze Swarzędza, kształcąca się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa, pod opieką p. Karoliny Nowak i p. Katarzyny Rezler uczestniczyła w warsztatach kulinarnych zorganizowanych w naszej szkole.

W pierwszym dniu pod kierunkiem p. Danuty Gruszczak zostały przygotowane potrawy kuchni góralskiej – kwaśnica na żeberkach, kluski tarciane (hałuszki) z bryndzą, moskole z masłem czosnkowym, kołoc na słodko, ciasto kremarz góralski, fizoły ze śliwką suszoną.

W drugim dniu uczennice przygotowały potrawy inspirowane kuchnią góralską pod okiem p. Elżbiety Malinek–Kocuby. Były to: żurek na serwatce, gulasz jagnięcy na placku ziemniaczanym z miętą, jagnięcy udziec pieczony, pierogi z bryndzą, moskol zakopiański, oscypek z żurawiną i bombolki z miodem. Trzeciego dnia goście zaproponowali regionalne potrawy kuchni wielkopolskiej. Przygotowane zostały szagówki, pyry z gzikiem, bambrzok z sosem pieczarkowym, świętomarcińskie rogale z makiem oraz szneki z glancem. Każdego dnia po zakończeniu pracy odbywała się degustacja przygotowanych potraw.

W ostatnim dniu warsztatów na degustację zostały zaproszone dyrekcje z obu szkół, nauczyciele oraz uczniowie i dyrekcja Zespołu Szkół Budowlanych w Zakopanem, którzy razem z uczniami ZSHT w jesieni ubiegłego roku uczestniczyli w warsztatach zorganizowanych przez szkołę w Swarzędzu.

 

  • Aktualności
  • Przedmioty humanistyczne
  • Języki obce
  • Przedmioty ścisłe
  • WF i EDB
  • Informatyka
  • Ekonomia
  • Hotelarstwo i turystyka
  • Gastronomia
  • Edukacja mundurowa
  • Przestawienia
  • Konkursy
  • Akcje charytatywne
  • Wycieczki
  • Zespół regionalny
  • Archiwum


Deklaracja dostępności

RODO

Zespół Szkół
Hotelarsko Turystycznych

ul. Partyzantów 1/5
34-500 Zakopane

tel. 18 20 66 846

NUMER KONTA - SZKOŁA:
59 8821 0009 0000 0003 0065 0002

NUMER KONTA - FUNDUSZ RADY SZKOŁY:
87 1600 1042 1843 9812 5000 0001

e-mail: sekretariat@zsht.pl