technik żywienia i usług gastronomicznych


Przedmioty rozszerzone:
  • - język angielski
  • - biologia

Kwalifikacje:

1. Sporządzanie potraw i napojów
2. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Uczniowie nabywają wiedzę niezbędną do prawidłowego przechowywania żywności, stosują receptury gastronomiczne, sporządzają półprodukty oraz potrawy i napoje, używają odpowiedniego sprzętu podczas procesu produkcji gastronomicznej, dobierają zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów, dekorują i wydają sporządzone posiłki.

Ponadto układają jadłospisy, obliczają wartość energetyczną i odżywczą posiłków, oceniają wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie organizmu człowieka. Opracowują karty menu, sporządzają kalkulację cenową potraw. Przygotowują ofertę usług gastronomicznych, prowadzą ich promocję i sprzedaż oraz rozliczenie.

Zajęcia związane z produkcją gastronomiczną odbywają się w nowocześnie wyposażonych pracowniach gastronomicznych.

Po zdaniu obu kwalifikacji absolwent uzyskuje tytuł technik żywienia i usług gastronomicznych. Natomiast po zdaniu tylko pierwszej kwalifikacji: sporządzanie potraw i napojów - uczeń zdobywa takie same kwalifikacje zawodowe jak osoby kształcące się w zawodzie kucharz na poziomie szkoły branżowej.

< Maj 2018 >
Po Wt Śr Cz Pi So Ni
  1 2 3 4Dzień wolny od zajęć edukacyjnych cały dzień
Matura pisemna - język polski o 09:00
poziom podstawowy Matura pisemna - język polski o 14:00
poziom rozszerzony
5 6
7Dzień wolny od zajęć edukacyjnych cały dzień
Matura pisemna - matematyka o 09:00
poziom podstawowy
8Dzień wolny od zajęć edukacyjnych cały dzień
Matura pisemna - język angielski o 09:00
poziom podstawowy Matura pisemna - język angielski o 14:00
poziom rozszerzony
9Matura pisemna - matematyka o 09:00
poziom rozszerzony
10Matura pisemna - biologia o 09:00
poziom podstawowy i poziom rozszerzony
11Matura pisemna - WOS o 09:00
poziom podstawowy i rozszerzony Matura pisemna - informatyka o 14:00
poziom podstawowy i rozszerzony
12 13
14Matura pisemna - geografia o 14:00
poziom podstawowy i rozszerzony
15Matura pisemna - język niemiecki o 09:00
poziom podstawowy Matura pisemna - język niemiecki o 14:00
poziom rozszrzony
16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zespół Szkół
Hotelarsko Turystycznych

ul. Partyzantów 1/5
34-500 Zakopane

tel. 18 20 66 846

Numer konta:
59 8821 0009 0000 0003 0065 0002

e-mail: sekretariat@zsht.pl