Uroczystość zakończenia projektu – „Zagraniczne praktyki uczniów Hotelarza” – Zespół Szkół Hotelarsko Turystycznych

Menu

  • Szkoła
    • Historia szkoły
      • Stare zdjęcia
      • Zdjęcia mix stare/nowe
    • Nauczyciele
    • Statut
    • Internat
    • Monitoring wizyjny
    • Galeria
    • RODO
    • Procedura antymobingowa
    • Stowarzyszenie Absolwentów i Sympatyków Hotelarza
    • Nasi Partnerzy
  • Technikum nr 2
    • technik hotelarstwa
    • technik organizacji turystyki
    • technik ekonomista
    • technik rachunkowości
    • technik informatyk
    • technik żywienia i usług gastronomicznych
  • Branżowa Szkoła
    • kucharz
    • fryzjer
    • klasy wielozawodowe
  • Aktualności
    • Projekty Unijne
    • Archiwum
    • Kategorie
      • przedmioty humanistyczne
      • przedmioty ścisłe
      • języki obce
      • wf
      • informatyka
      • ekonomia
      • gastronomia
      • hotelarstwo i turystyka
      • akcje charytatywne
      • konkursy
      • przedstawienia
      • wycieczki
      • zespół regionalny
    • Małopolska Chmura Edukacyjna
    • Przetargi
  • Uczeń/Rodzic
    • Matura 2025
    • Egzamin zawodowy
    • Projekty Unijne zrealizowane do roku 2023
    • Standardy Ochrony Małoletnich
    • Dostępność nauczycieli
    • Pedagog
    • Usprawiedliwienie
    • Podręczniki
    • Praktyki
    • Regulamin wycieczek szkolnych
    • Rada Szkoły
    • Katalog książek
    • Sekcja Robotyki
    • Spółdzielnia Uczniowska
    • Szkolny Ośrodek Kariery
  • Office365
  • Aktualności
  • Przedmioty humanistyczne
  • Języki obce
  • Przedmioty ścisłe
  • WF i EDB
  • Informatyka
  • Ekonomia
  • Hotelarstwo i turystyka
  • Gastronomia
  • Edukacja mundurowa
  • Przestawienia
  • Konkursy
  • Akcje charytatywne
  • Wycieczki
  • Zespół regionalny
  • Archiwum

Uroczystość zakończenia projektu – „Zagraniczne praktyki uczniów Hotelarza”

 

CO GWARANTUJE SUKCES W ZAWODZIE? ZAGRANICZNE PRAKTYKI UCZNIÓW HOTELARZA – PODSUMOWANIE PROJEKTU

 

Zespół Szkół Hotelarsko Turystycznych im. Władysława Zamoyskiego w Zakopanem opracował projekt zagranicznych praktyk zawodowych, który w lipcu 2017 roku został zatwierdzony do realizacji. Projekt finansowany jest przez Europejski Fundusz Społeczny w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój. Zyskał nazwę: „Zagraniczne praktyki uczniów Hotelarza – gwarancją sukcesu w zawodzie”. Po trudnej rekrutacji, dokonanej w październiku 2017, która obejmowała testy i rozmowy kwalifikacyjne, wybrana grupa najlepszych uczniów wzięła udział w przygotowawczych zajęciach językowych (j. angielski zawodowy, j. niemiecki zawodowy, j. włoski) oraz zajęciach  kulturowych.


Następnie młodzież (18 osób) w terminie 5-23 marca 2018 odbyła trzytygodniowy staż zawodowy.    Do Berlina (Niemcy) wraz z opiekunami: prof., Tomaszem Matyją i prof. Sylwią Opałką pojechało 8 uczniów,  w zawodzie technik informatyk: Jarek Myjak, Oskar Kalata, Michał Rafacz i Michał Krzysiak, a w zawodzie  technik ekonomista : Izabela Sądelska, Janina Chlebek, Joanna Gubała  i Patrycja Łukaszczyk.

Natomiast trzytygodniowy staż w Rimini (Włochy) w zawodzie technik hotelarstwa, technik obsługi turystycznej oraz technik żywienia i usług gastronomicznych odbyło pod opieką prof. Adama Saguły 10 uczniów: Honorata Wyrostek, Veronica Grądziel, Marzena Garczek, Krystyna Pawlikowska, Mariusz Gąsienica-Laskowy, Weronika Król-Łęgowska, Agnieszka Kubies, Anna Hornik, Magdalena Bizub I Piotr Grela.

Partnerami, pośredniczącymi w naszym projekcie, były doświadczone instytucje: Berlink ETN GmbH w Berlinie i SistemaTurismos.r.l. w Rimini. Partnerzy ci byli odpowiedzialni za zorganizowanie praktyk w zagranicznych firmach informatycznych, ekonomicznych oraz hotelarsko-turystyczno-gastronomicznych.

W Berlinie uczniowie mieszkali u rodzin niemieckich, natomiast w Rimini w pensjonacie. Uczestnicy projektu wzięli udział w wycieczkach krajoznawczych: – Bundestag, Museum Island (Berlin), Poczdam, Wenecja, San Marino (Rimini) I Florencja.

Celem projektu było nie tylko nabycie umiejętności pracy w wielonarodowym zespole, zapoznanie się ze sposobem funkcjonowania przedsiębiorstw za granicą, ale też podniesienie poziomu umiejętności w zakresie języka obcego (angielskiego, niemieckiego, włoskiego), a w szczególności języka obcego zawodowego. Istotne również było zwiększenie motywacji do dalszej nauki, rozszerzenie horyzontów uczestników poprzez zapoznanie się z kulturą i historią krajów goszczących, podwyższenie aspiracji zawodowych i osobistych czy nawiązanie międzynarodowych kontaktów i wymiana doświadczeń z pełną tolerancją i szacunkiem dla innych narodowości.

I tak się stało!!! Mam wrażenie, że te szczytne cele zostały w ogromnym stopniu osiągnięte.

O realizacji projektu i  wrażeniach z praktyk mieliśmy okazję usłyszeć 20 września br. W auli ZSHT podczas podsumowania na widowni zasiedli młodsi koledzy i koleżanki (z klas  pierwszych i drugich), wzruszeni i dumni rodzice uczestników (cała 18), imprezę zaszczycili również przedstawiciele starostwa: pani Zofia Garbulińska, Skarbnik Powiatu Tatrzańskiego i pani Anna Rogozińska – Dyrektor Centrum Usług Wspólnych.

Pomysłodawczyni projektu, pani Justyna Trzebuniak zaprezentowała partnerskie firmy, pani Magdalena Kamińska – koordynator projektu opowiedziała o jego realizacji – począwszy od rekrutacji, poprzez logistyczne działania – planowanie wydatków, zakup biletów, przygotowanie dokumentacji i certyfikatów. Następnie młodzi – praktykanci mieli okazję przedstawić swoje doświadczenia w pracy w różnych firmach, a także atrakcje, jakie wypełniały ich wolny czas. Prezentację o Berlinie i Poczdamie przedstawili Michał Rafacz i Patrycja Łukaszczyk. Natomiast o włoskiej przygodzie opowiedzieli: Weronika Król-Łęgowska, Mariusz Gąsienica –Laskowy i Piotr Grela.  Radość, z jaką opowiadali, dojrzałe spostrzeżenia na temat różnic językowych, kulturowych i mentalnych – to wszystko świadczy o zdobyciu  bezcennej wiedzy i niezaprzeczalnych korzyściach z udziału w projekcie.  Nasi praktykanci zadbali również o wystrój auli  – Ania Hornik przygotowała plakaty i flagi, a przewodnik po Rimini Mariusz i Weronika.

Po prezentacjach był czas na degustację potraw, które pod kierunkiem profesora Rafała Dorociuka przygotowali nasi praktykanci. Było więc m.in.  carpaccio z buraka i szynki wołowej, przepyszny włoski deser: panacotta i coulis w trzech smakach , a nawet ciabatta jeszcze ciepła, wypiekana na miejscu.

A najważniejsze, że wszyscy uczestnicy projektu: koordynatorzy wraz z dyrekcją, opiekunowie, rodzice – którzy zaufali organizatorom i praktykanci – zasiedli przy wspólnym stole, by wspominać, cieszyć się wyjątkowymi wrażeniami i dzielić doświadczeniami.

Taki rodzaj edukowania młodych jest bezcenny i należy go kontynuować!

Ewa Kowalczyk

 

 

 

  • Aktualności
  • Przedmioty humanistyczne
  • Języki obce
  • Przedmioty ścisłe
  • WF i EDB
  • Informatyka
  • Ekonomia
  • Hotelarstwo i turystyka
  • Gastronomia
  • Edukacja mundurowa
  • Przestawienia
  • Konkursy
  • Akcje charytatywne
  • Wycieczki
  • Zespół regionalny
  • Archiwum


Deklaracja dostępności

RODO

Zespół Szkół
Hotelarsko Turystycznych

ul. Partyzantów 1/5
34-500 Zakopane

tel. 18 20 66 846

NUMER KONTA - SZKOŁA:
59 8821 0009 0000 0003 0065 0002

NUMER KONTA - FUNDUSZ RADY SZKOŁY:
87 1600 1042 1843 9812 5000 0001

e-mail: sekretariat@zsht.pl