Za nami kolejne praktyki zagraniczne dla uczniów Hotelarza – Zespół Szkół Hotelarsko Turystycznych

Menu

  • Szkoła
    • Historia szkoły
      • Stare zdjęcia
      • Zdjęcia mix stare/nowe
    • Nauczyciele
    • Statut
    • Internat
    • Monitoring wizyjny
    • Galeria
    • RODO
    • Procedura antymobingowa
    • Stowarzyszenie Absolwentów i Sympatyków Hotelarza
    • Nasi Partnerzy
  • Technikum nr 2
    • technik hotelarstwa
    • technik organizacji turystyki
    • technik ekonomista
    • technik rachunkowości
    • technik informatyk
    • technik żywienia i usług gastronomicznych
  • Branżowa Szkoła
    • kucharz
    • fryzjer
    • klasy wielozawodowe
  • Aktualności
    • Projekty Unijne
    • Archiwum
    • Kategorie
      • przedmioty humanistyczne
      • przedmioty ścisłe
      • języki obce
      • wf
      • informatyka
      • ekonomia
      • gastronomia
      • hotelarstwo i turystyka
      • akcje charytatywne
      • konkursy
      • przedstawienia
      • wycieczki
      • zespół regionalny
    • Małopolska Chmura Edukacyjna
    • Przetargi
  • Uczeń/Rodzic
    • Matura 2025
    • Egzamin zawodowy
    • Projekty Unijne zrealizowane do roku 2023
    • Standardy Ochrony Małoletnich
    • Dostępność nauczycieli
    • Pedagog
    • Usprawiedliwienie
    • Podręczniki
    • Praktyki
    • Regulamin wycieczek szkolnych
    • Rada Szkoły
    • Katalog książek
    • Sekcja Robotyki
    • Spółdzielnia Uczniowska
    • Szkolny Ośrodek Kariery
  • Office365
  • Aktualności
  • Przedmioty humanistyczne
  • Języki obce
  • Przedmioty ścisłe
  • WF i EDB
  • Informatyka
  • Ekonomia
  • Hotelarstwo i turystyka
  • Gastronomia
  • Edukacja mundurowa
  • Przestawienia
  • Konkursy
  • Akcje charytatywne
  • Wycieczki
  • Zespół regionalny
  • Archiwum

Za nami kolejne praktyki zagraniczne dla uczniów Hotelarza

 

Już po raz drugi młodzież Zespołu Szkół Hotelarsko Turystycznych im. Władysława Zamoyskiego w Zakopanem w ramach projektu pt„Zdobądź doświadczenie zawodowe, zyskaj nowe możliwości” (nr POWERVET- 2018-1-PL01-KA102-035804) realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe w dniach       9 – 27września 2019 r. uczestniczyła w trzytygodniowych zagranicznych praktykach zawodowych.

Partnerzy, pośredniczący w naszym projekcie – doświadczone instytucje: Berlink ETN GmbH w Berlinie i Sistema Turismo s.r.l. w Rimini,byli odpowiedzialni za zorganizowanie praktyk w zagranicznych firmach informatycznych, ekonomicznych oraz hotelarsko-turystyczno-gastronomicznych.

W projekcje wzięło udział 20 uczniów „Hotelarza” oraz czterech opiekunów.

Pierwsza grupa ucznióww Berlinie odbyła praktykę w zawodzie technik informatyk oraz technik ekonomista, natomiast druga grupa w zawodzie technik hotelarstwa, technik obsługi turystycznej  oraz technik żywienia i usług gastronomicznych kształciła swoje umiejętności w Rimini.

 

Aby znaleźć się w grupie szczęśliwców, należało pomyślnie przejść rekrutację, która obejmowała rozmowę z języka angielskiego, test z wiedzy przedmiotowej, brana pod uwagę była również opinia wychowawcy i CV, które musiał napisać każdy z kandydatów.

Przed wyjazdem uczniowie uczestniczyli w dodatkowych zajęciach pozalekcyjnych (min. kurs języka angielskiego, niemieckiego i włoskiego, przygotowanie kulturoweoraz przygotowanie psychologiczno-pedagogiczne).Zorganizowano również dla uczestników i ich rodziców spotkanie informacyjne, dotyczące formalnych aspektów stażu.

Udział w projekcie był dla uczniów całkowicie darmowy. W ramach przyznanych środków uczestnicy mieli zapewnione bezpłatne zajęcia, przygotowujące do udziału w praktykach, transport zagraniczny, noclegi, wyżywienie, bilet na komunikację miejską oraz ubezpieczenie. Uczestnicy praktyk otrzymali również wsparcie finansowe w postaci tzw. „kieszonkowego”.

Uczniowie, którzy wyjechali na staż zagraniczny, byli zakwaterowani w hotelach.Każdego dnia,pracując w wyznaczonych firmach,sami podróżowali berlińskim metrem czy  autobusami, co było nie tylko pewnego rodzaju przygodą, ale także nauką samodzielności. W pracy posługiwali się językiem niemieckim jak i również językiem angielskim.

W trakcie odbywania praktyk młodzież zrealizowałazałożonecele szczegółowe, takie, jak poznanie obowiązujących procedur i standardów na zachodnioeuropejskim rynku pracy oraz  doskonalenie umiejętności językowych. Uczniowie mieli również szansę na poznanie kultury i obyczajów Niemiec oraz Włoch, a także na konfrontację posiadanej wiedzy teoretycznej z zakresu swojego profilu zawodowego z praktyką.

Dzięki pobytowi i pracy w innym kraju, z inną kulturą, odmiennymi zwyczajami, upodobaniami i mentalnością stażyści otrzymali wielką lekcję tolerancji i wyrozumiałości dla przedstawicieli innych kultur. Zrozumieli dobrze zjawisko przenikania się różnych kultur i zwyczajów oraz potrzebę wyrozumiałości i otwarcia się na obywateli innych narodów z całą ich odmiennością, nie zawsze dla nas zrozumiałą i często trudną do zaakceptowania.

Nabyli też nowe umiejętności społeczne i adaptacyjne, ułatwiające współdziałanie w grupie – zarówno towarzyskiej jak i w zespole zawodowym; m.in. rozwiązywanie codziennych problemów, zrozumienie i tolerancję dla innych członków zespołu. Udział w projekcie przyczynił się do wzrostu poczucia własnej wartości, podniesienia samooceny, co niewątpliwie wpływa na osobisty rozwój uczestników i motywację do dalszej nauki, rozwijania nowych kompetencji, a w przyszłości daje szansę na znalezienie lepszej pracy.

Podczas pobytu nie brakło też czasu na wypoczynek i atrakcje turystyczne. Organizowane były wycieczki, w trakcie których młodzież poznawała niemiecką i włoską historię, kulturę i architekturę.

Na zakończenie projektu uczniowie jak i opiekunowie otrzymali certyfikaty Europass, dzięki którym nabyte przez nich umiejętności i kwalifikacje zawodowe zyskują postać formalną  i uznawaną przez europejskich pracodawców.

Czas pobytu w Niemczech i we Włoszech dał młodym ludziom możliwość poznawania ludzi, kultury, tradycji i obyczajów krajów goszczących. Najbardziej ujęła młodzież serdeczność, otwartość i gościnność zarówno Niemców, jak i Włochów. Stażyści bardzo pozytywnie oceniają to, czego nauczyli się podczas praktyk. Zgodnie potwierdzają, że wiedza i umiejętności, jakie zdobyli, z całą pewnością przydadzą się w pracy zawodowej i w życiu.

 

 

  • Aktualności
  • Przedmioty humanistyczne
  • Języki obce
  • Przedmioty ścisłe
  • WF i EDB
  • Informatyka
  • Ekonomia
  • Hotelarstwo i turystyka
  • Gastronomia
  • Edukacja mundurowa
  • Przestawienia
  • Konkursy
  • Akcje charytatywne
  • Wycieczki
  • Zespół regionalny
  • Archiwum


Deklaracja dostępności

RODO

Zespół Szkół
Hotelarsko Turystycznych

ul. Partyzantów 1/5
34-500 Zakopane

tel. 18 20 66 846

NUMER KONTA - SZKOŁA:
59 8821 0009 0000 0003 0065 0002

NUMER KONTA - FUNDUSZ RADY SZKOŁY:
87 1600 1042 1843 9812 5000 0001

e-mail: sekretariat@zsht.pl