Warsztaty kulinarne z szefem kuchni Marcinem Filipkiewiczem

We wtorek 30 listopada odbyły się w naszej szkole Warsztaty kulinarne z przyrządzania potraw z jagnięciny, które poprowadził szef kuchni jednej z krakowskich restauracji pan Marcin Filipkiewicz, a udział w nich wzięli przede wszystkim uczniowie klas technikum żywienia i usług gastronomicznych.
W uroczystym otwarciu wydarzenia udział wzięli m.in.: Jan Piczura – Radny Województwa Małopolskiego, Piotr Bąk – Starosta Tatrzański, Władysław Filar – Wicestarosta Tatrzański oraz Janina Rzepka – pierwszy baca–kobieta w historii pasterstwa.
Warsztaty oraz pokaz są elementem projektu „Promocja produktów żywnościowych wysokiej jakości z Województwa Małopolskiego, w tym regionalnych, tradycyjnych oraz rekomendowanych do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska”. Projekt ma na celu rozpowszechnianie wiedzy dotyczącej dziedzictwa kulinarnego Małopolski, w tym informacji o ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych, produktach regionalnych zarejestrowanych w unijnych rejestrach oraz o „ambasadorze” żywności wysokiej jakości, którym jest Sieć Dziedzictwo Kulinarne Małopolska.