XXV Konkurs Wiedzy o Pasterstwie – Zespół Szkół Hotelarsko Turystycznych

Menu

  • Szkoła
    • Historia szkoły
      • Stare zdjęcia
      • Zdjęcia mix stare/nowe
    • Nauczyciele
    • Statut
    • Internat
    • Monitoring wizyjny
    • Galeria
    • RODO
    • Procedura antymobingowa
    • Stowarzyszenie Absolwentów i Sympatyków Hotelarza
    • Nasi Partnerzy
  • Technikum nr 2
    • technik hotelarstwa
    • technik organizacji turystyki
    • technik ekonomista
    • technik rachunkowości
    • technik informatyk
    • technik żywienia i usług gastronomicznych
  • Branżowa Szkoła
    • kucharz
    • fryzjer
    • klasy wielozawodowe
  • Aktualności
    • Projekty Unijne
    • Archiwum
    • Kategorie
      • przedmioty humanistyczne
      • przedmioty ścisłe
      • języki obce
      • wf
      • informatyka
      • ekonomia
      • gastronomia
      • hotelarstwo i turystyka
      • akcje charytatywne
      • konkursy
      • przedstawienia
      • wycieczki
      • zespół regionalny
    • Małopolska Chmura Edukacyjna
    • Przetargi
  • Uczeń/Rodzic
    • Matura 2025
    • Egzamin zawodowy
    • Projekty Unijne zrealizowane do roku 2023
    • Standardy Ochrony Małoletnich
    • Dostępność nauczycieli
    • Pedagog
    • Usprawiedliwienie
    • Podręczniki
    • Praktyki
    • Regulamin wycieczek szkolnych
    • Rada Szkoły
    • Katalog książek
    • Sekcja Robotyki
    • Spółdzielnia Uczniowska
    • Szkolny Ośrodek Kariery
  • Office365
  • Aktualności
  • Przedmioty humanistyczne
  • Języki obce
  • Przedmioty ścisłe
  • WF i EDB
  • Informatyka
  • Ekonomia
  • Hotelarstwo i turystyka
  • Gastronomia
  • Edukacja mundurowa
  • Przestawienia
  • Konkursy
  • Akcje charytatywne
  • Wycieczki
  • Zespół regionalny
  • Archiwum

XXV Konkurs Wiedzy o Pasterstwie

Jeżeli chcecie się dowiedzieć co to są klepary i turkoty, do czego służy ferula, sata czy jadwiga i jak odróżnić siutę od świdruli, czy korculi, zapytajcie się Naszych uczniów, którzy wzięli udział w jubileuszowej – XXV edycji Konkursu Wiedzy o Pasterstwie, który odbył się 17 listopada 2023 roku w siedzibie Centrum Edukacji Przyrodniczej Tatrzańskiego Parku Narodowego.


Wśród przybyłych gości obecni byli bacowie, którzy prowadzą wypas kulturowy i wypasają owce na terenie TPN, pracownicy Centrum Edukacji Przyrodniczej TPN, oraz Muzeum Tatrzańskiego.
W tym roku o miano najlepszego zespołu rywalizowało 15 dwuosobowych drużyn reprezentujących szkoły średnie, oraz podstawowe. Jak co roku zadaniem uczestników było wykazanie się wiedzą teoretyczną i praktyczną z zakresu pasterstwa prowadzonego w Tatrach i Tatrzańskim Parku Narodowym. W pierwszej pisemnej części zespoły mogły popisać się znajomością kultury i zwyczajów pasterskich. W drugiej, praktycznej części uczniowie musieli wykazać się znajomością przedmiotów związanych z pasterstwem i kulturą góralską. Tegoroczny konkurs był wyjątkowy jeszcze z jednego względu. Zespoły miały za zadanie rozpoznać prawdziwe owce, które zostały w tym celu specjalnie przywiezione prze baców.
W tym roku miejsce na podium należało do Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu, oraz Zespołu Szkół Budowlanych w Zakopanem. Naszym dziewczętom z kl 2 ZB – Katarzynie Kluś i Weronice Molek, do podium zabrakło 1 punkta i ostatecznie zajęły one czwarte miejsce.
OGROMNE BRAWA dla zwycięzców, a także podziękowania za wspaniałe reprezentowanie Naszej Szkoły także dla: Marty Borowik, Justyny Styrczuli, Marii Grzech, Alicji Truchan, Oliwii Pary, Izabeli Krupy, Anny Zubek, Joanny Staszel, oraz Szymona Kwoczko i Marcina Skwarka.
Dziękujemy Pracownikom Tatrzańskiego Parku Narodowego za atrakcyjne nagrody oraz dyplomy i jak co roku zapraszamy na kolejną edycję konkursu.
Opiekunowie:
Dorota Martinczak
Sylwia Dawidziuk
Witold Gizak

  • Aktualności
  • Przedmioty humanistyczne
  • Języki obce
  • Przedmioty ścisłe
  • WF i EDB
  • Informatyka
  • Ekonomia
  • Hotelarstwo i turystyka
  • Gastronomia
  • Edukacja mundurowa
  • Przestawienia
  • Konkursy
  • Akcje charytatywne
  • Wycieczki
  • Zespół regionalny
  • Archiwum


Deklaracja dostępności

RODO

Zespół Szkół
Hotelarsko Turystycznych

ul. Partyzantów 1/5
34-500 Zakopane

tel. 18 20 66 846

NUMER KONTA - SZKOŁA:
59 8821 0009 0000 0003 0065 0002

NUMER KONTA - FUNDUSZ RADY SZKOŁY:
87 1600 1042 1843 9812 5000 0001

e-mail: sekretariat@zsht.pl