Targi Ekogalka Rzeszów 2024 – Zespół Szkół Hotelarsko Turystycznych

Menu

  • Szkoła
    • Historia szkoły
      • Stare zdjęcia
      • Zdjęcia mix stare/nowe
    • Nauczyciele
    • Statut
    • Internat
    • Monitoring wizyjny
    • Galeria
    • RODO
    • Procedura antymobingowa
    • Stowarzyszenie Absolwentów i Sympatyków Hotelarza
    • Nasi Partnerzy
  • Technikum nr 2
    • technik hotelarstwa
    • technik organizacji turystyki
    • technik ekonomista
    • technik rachunkowości
    • technik informatyk
    • technik żywienia i usług gastronomicznych
  • Branżowa Szkoła
    • kucharz
    • fryzjer
    • klasy wielozawodowe
  • Aktualności
    • Projekty Unijne
    • Archiwum
    • Kategorie
      • przedmioty humanistyczne
      • przedmioty ścisłe
      • języki obce
      • wf
      • informatyka
      • ekonomia
      • gastronomia
      • hotelarstwo i turystyka
      • akcje charytatywne
      • konkursy
      • przedstawienia
      • wycieczki
      • zespół regionalny
    • Małopolska Chmura Edukacyjna
    • Przetargi
  • Uczeń/Rodzic
    • Matura 2025
    • Egzamin zawodowy
    • Projekty Unijne zrealizowane do roku 2023
    • Standardy Ochrony Małoletnich
    • Dostępność nauczycieli
    • Pedagog
    • Usprawiedliwienie
    • Podręczniki
    • Praktyki
    • Regulamin wycieczek szkolnych
    • Rada Szkoły
    • Katalog książek
    • Sekcja Robotyki
    • Spółdzielnia Uczniowska
    • Szkolny Ośrodek Kariery
  • Office365
  • Grupową mobilność osób uczących się – dodatkowa rekrutacja
  • Rekrutacja na opiekunów Erasmus+
  • Job shadowing - Portugalia
  • The Game of Business - rekrutacja
  • Portugalia - rekrutacja
  • Malmo - Jak uczyć, aby nauczyć
  • Job shadowing 2 w Chorwacji
  • Job shadowing w Chorwacji
  • Praktyki w Splicie 2024
  • Kurs językowy w Malmo
  • Jak uczyć, aby nauczyć
  • Job shadowing w Chorwacji - rekrutacja
  • Projekty zrealizowane

Targi Ekogalka Rzeszów 2024

W dniach 14 – 15 grudnia 2024r. ekipa z naszej szkoły w składzie Bartosz Skupień i Jakub Dziubas (klasa 4G) pod opieką Pani Małgorzaty Karpiel oraz Pana Rafał Dorociuka startowała w finale XVIII Europejskiego Konkursu Kulinarnego podczas Targów Ekogala Rzeszów 2024.
EKOGALA to międzynarodowe targi żywności i produktów wysokiej jakości organizowane są przez Samorząd Województwa Podkarpackiego od 2006 r. a towarzyszący im od samego początku konkurs współorganizowany przez Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie to wydarzenie kulinarne, którego celem jest:
1. Pobudzanie i poszerzanie zainteresowań europejską sztuką kulinarną i kuchnią fusion.
2. Upowszechnianie i propagowanie surowców naturalnych i tradycyjnych metod produkcji.
3. Konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów ze szkół o tym samym profilu kształcenia z kraju i z zagranicy.
4. Rozpowszechnianie nowoczesnej formy doskonalenia umiejętności zawodowych łączących tradycje kulinarne ze współczesnymi metodami.
5. Podniesienie poziomu kształcenia i rozwijanie umiejętności zawodowych uczniów.
6. Zachęcanie do poszukiwania pomysłów i inspiracji kulinarnych.
7. Wdrażanie do stosowania zasad estetyki, harmonii, aranżacji w sztuce kulinarnej.
8. Przeobrażanie wybranego zawodu w życiową pasję.
W bieżącej edycji tematem przewodnim konkursu była Pierś z kaczki typu mularda węgierska „Magret de canard”.
Uczniowie mieli za zadanie przygotować 8 porcji dania głównego z wykorzystaniem piersi z kaczki, czerwonej kapusty, rodzynek, imbiru i sosu demi-glace oraz 8 porcji deseru talerzowego z dowolnych owoców jagodowych, białej czekolady i wanilii. Potrawę konkursową należało przygotować z zastosowaniem technik zachowujących wysoką wartość odżywczą produktów – i to wszystko w czasie 90 minut.
Jury profesjonalne oceniało w skali 100 pkt. a techniczne 50 pkt.
W konkursie wzięło udział 9 dwuosobowych drużyn z różnych szkół gastronomicznych w Polsce, na Słowacji i w Ukrainie.
Udało się… ciężka praca, próbne przeroby, analizy, dyskusje. Było warto. Zasłużone II miejsce i największy progres w pracy zespołu od zeszłego roku w ocenie jury!
Danie główne – kaczka w jeziorze smaku, deser – biała nie tylko czekolada oraz wspaniała współpraca chłopaków i mamy to. Gratulacje.

  • Grupową mobilność osób uczących się – dodatkowa rekrutacja
  • Rekrutacja na opiekunów Erasmus+
  • Job shadowing - Portugalia
  • The Game of Business - rekrutacja
  • Portugalia - rekrutacja
  • Malmo - Jak uczyć, aby nauczyć
  • Job shadowing 2 w Chorwacji
  • Job shadowing w Chorwacji
  • Praktyki w Splicie 2024
  • Kurs językowy w Malmo
  • Jak uczyć, aby nauczyć
  • Job shadowing w Chorwacji - rekrutacja
  • Projekty zrealizowane


Deklaracja dostępności

RODO

Zespół Szkół
Hotelarsko Turystycznych

ul. Partyzantów 1/5
34-500 Zakopane

tel. 18 20 66 846

NUMER KONTA - SZKOŁA:
59 8821 0009 0000 0003 0065 0002

NUMER KONTA - FUNDUSZ RADY SZKOŁY:
87 1600 1042 1843 9812 5000 0001

e-mail: sekretariat@zsht.pl