Wyjście Klasy 4G na Warsztaty Inspiracji Makro

W dniu 10 marca 2025 klasa 4G pod opieką Pani Renaty Twardak oraz Pana Rafała Dorociuka odbyła wizytę zawodoznawczą do Krakowa. Jedna grupa odbyła warsztaty w Akademii Inspiracji Makro – Hot Sushi Atarashi Sushi & O Yatsu – Nowe Sushi & Przekąski. Pod okiem szefa kuchni Pawła Trzaskowskiego (Od 2006 roku związany z najlepszymi restauracjami sushi w Polsce. Od niedawna także trener kulinarny, swoją pasją do kuchni i gotowania dzieli się jako Sushi Chef Paweł Trzaskowski. Finalista Mistrzostw Świata Sushi, World Sushi Cup Japan 2017, finalista Polskiej edycji Global Sushi Challenge 2015. Seminarzysta kliku Certyfikatów World Sushi Skills Institute i All Japan Sushi Association. Posiada ,,czarny pas‘’sushi, Certyfikat Kuro-obi zdobyty w Tokyo. Łączy tradycyjną szkołę Edomae ze współczesnymi trendami kulinarnymi) uczniowie zapoznali się ze sposobem przygotowania ryżu do sushi, narzędziami i przyborami do przygotowania sushi na ciepło, wyborem ryb, owoców morza, foie gras i metodami ich obróbki, głównymi i dodatkowymi składnikami do sushi oraz technikami przygotowania i krojenia. Menu pokazowe obejmowało: Taco nori, Nigiri, Beji Zuski, Gyu niku oraz Crispy rise. Grupa druga odwiedziła Krakowską Manufakturę Czekolady, w której to uczestnicy zapoznali się z podstawami teoretycznymi uprawy kakowca i sposobem przerobu ziaren oraz o rodzajach czekolady i sposobie jej temperowania. Część praktyczną wypełniły warsztaty z podstawowych technik obróbki plastycznej czekolady, wykonania i zdobienia pralin.