Erasmus Days 2025 – Bringing Europe to Our School

14 października 2025 roku, w Dniu Edukacji Narodowej, w auli Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem odbyły się obchody Erasmus Days 2025 pod hasłem „Bringing Europe to Our School”. Wydarzenie połączyło szkolne święto z prezentacją działań realizowanych w ramach programu Erasmus+, które rozwijają kompetencje zawodowe, językowe i społeczne uczniów oraz promują międzynarodową współpracę edukacyjną.
Uroczystość rozpoczął dyrektor szkoły, pan Zdzisław Króżel, który powitał zaproszonych gości i całą społeczność szkolną. W swoim przemówieniu podkreślił znaczenie udziału uczniów i nauczycieli ZSHT w europejskich projektach edukacyjnych, które otwierają młodzieży nowe perspektywy zawodowe. Dyrektor przypomniał o korzyściach płynących z uczestnictwa uczniów w praktykach zawodowych w Lizbonie w maju 2025 roku, podczas których młodzież zdobywała doświadczenie w renomowanych portugalskich przedsiębiorstwach. Wspomniał również o warsztatach „The Game of Business” zrealizowanych w marcu 2025 roku, rozwijających przedsiębiorczość i umiejętności menedżerskie, oraz o udziale nauczycielki Barbary Nowaczyk w Job Shadowing w Lizbonie, które umożliwiło wymianę doświadczeń i dobrych praktyk w zakresie kształcenia zawodowego.
W uroczystości uczestniczyli licznie przybyli goście, partnerzy projektu oraz przedstawiciele instytucji współpracujących ze szkołą:
Janina Michna, Zofia Król-Łęgowska – Wydział Edukacji Starostwa Powiatowego w Zakopanem,
Ewa Styrczula – Centrum Usług Wspólnych Powiatu Tatrzańskiego,
Karolina Florczyk – HR Manager Radisson Blu Hotel & Residences Zakopane,
Piotr Włosiński – Prezes Zarządu Polskie Tatry,
Maria Borgosz Smaga i Gabriela Króżel – En Hotel Zakopane,
Ewa Janczy i Dorota Karpiel – Zespół Szkół Budowlanych w Zakopanem,
oraz przedstawiciele partnerskiej szkoły ze Słowacji: Pavol Hudáček, Marek Pajer, Michaela Smolenakova, Valerian Kuffa.
Wśród gości honorowych obecna była również Justyna Trzebuniak, członek komisji projektowej ZSHT.
Spotkanie z branżą hotelarską – inspirujące wystąpienia przedstawicielek Radisson Blu i En Hotel
Jednym z najbardziej inspirujących momentów uroczystości było wystąpienie pani Karoliny Florczyk, HR Manager Radisson Blu Hotel & Residences Zakopane, skierowane do uczniów ZSHT.
Prelegentka przybliżyła młodzieży wartości i kulturę organizacyjną Radisson Hotel Group, podkreślając, że współczesne hotelarstwo to nie tylko obsługa gościa, lecz przede wszystkim tworzenie wyjątkowych doświadczeń, w których każdy moment ma znaczenie.
Mówiła o kluczowych wartościach sieci Radisson: Feel at Ease – Experience the Locale – Enjoy Memorable Moments – Brilliant Basics, które definiują nowoczesne standardy gościnności i relacji międzyludzkich. Pani Karolina zachęcała uczniów do świadomego planowania kariery i rozwoju osobistego, podkreślając, że branża hotelarska i turystyczna oferuje szerokie możliwości – od gastronomii po zarządzanie, marketing i organizację wydarzeń.
Kolejnym ważnym punktem programu było wystąpienie pani Marii Borgosz Smagi, współwłaścicielki En Hotel Zakopane, który otrzymał dwa klucze MICHELIN. Pani Borgosz Smaga opowiedziała o drodze, jaką przebył hotel, by osiągnąć ten sukces, podkreślając rolę pasji, konsekwencji i pracy zespołowej. Zwróciła uwagę, że osiągnięcia tego rodzaju są efektem codziennej dbałości o detale, zaangażowania i nieustannego doskonalenia umiejętności. Jej wystąpienie pokazało, że polska gościnność może mieć światowy poziom, a pasja i profesjonalizm są fundamentem sukcesu w branży hotelarsko-gastronomicznej.
Prezentacje projektu Erasmus+ 2024/2025
W kolejnej części uczniowie i nauczyciele ZSHT zaprezentowali efekty realizacji projektu Erasmus+ 2024/2025. Aleksandra Złotek, Katarzyna Głód (kl. 5A), Dawid Dróżdż i Maciej Tomala (kl. 3E) przedstawili relację z warsztatów „The Game of Business” w Berlinie, rozwijających kompetencje przedsiębiorcze. Kacper Mazur (kl. 5I) oraz Anna Niżnik (kl. 5G) zaprezentowali swoje doświadczenia z praktyk zawodowych w Lizbonie, a pani Barbara Nowaczyk omówiła swój udział w programie Job Shadowing, realizowanym również w Lizbonie.
Część artystyczna
Artystycznym zwieńczeniem uroczystości był występ szkolnej grupy teatralnej ETAM, prowadzonej przez panią Halinę Styrczulę i panią Małgorzatę Bachledę-Księdzularz. Uczniowie zabrali publiczność w barwną, pełną emocji podróż po świecie, w której nie brakowało zabawnych i zaskakujących przygód. W krótkich scenkach przedstawili sytuacje, jakie mogą spotkać każdego podróżnika – od niespodziewanych zwrotów akcji w drodze, przez humorystyczne nieporozumienia językowe, po momenty wzruszeń i przyjaźni rodzących się mimo różnic kulturowych. W przedstawieniu wystąpili: Zuzanna Chowaniec, Anna Niżnik, Jakub Pochrzęst, Dawid Zwijacz, Natalia Floryn, Klaudia Dudzik, Patryk Kucharski, Sabina Kowalska, Jakub Mądry, Anna Zubek, Sylwia Karpiel, Kacper Żegleń, Gabriela Ratułowska, Kacper Świadek, Rafał Pitoń, Filip Ficek, Agata Orawiec, Dominik Nowak i Tomasz Tokarczyk.
Występ dopełnił koncert zespołu „Hotelorze”, prowadzonego przez panią Emilię Spyrłę, w składzie: Weronika Zachemska, Klaudia Budz, Paulina Strama, Magdalena Mikowska, Krystyna Kicak, Ewelina Urbaś, Martyna Wyrostek, Lena Ondrikova, Zofia Polak, Stanisław Polak, Stanisław Chowaniec-Rybka, Paulina Strama i Wojciech Watycha. Zespół zaprezentował radosny, pełen energii repertuar inspirowany kulturą regionu oraz tradycjami Podhala, wzbogacony o tańce góralskie, śpiewki i grę na instrumentach.
Warsztaty gastronomiczne – smaki Portugalii
Równolegle z uroczystością w auli odbywały się warsztaty gastronomiczne poświęcone kuchni portugalskiej, w których uczestniczyli uczniowie ZSHT oraz partnerskiej szkoły SOS Hotelová Akadémia Horný Smokovec. Zajęcia prowadzili nauczyciele: Rafał Dorociuk i Małgorzata Karpiel z ZSHT oraz Michaela Smolenakova z partnerskiej szkoły. Podczas warsztatów młodzież przygotowywała tradycyjne portugalskie potrawy, poznając sekrety śródziemnomorskich smaków i technik kulinarnych. Po zakończeniu zajęć uczestnicy otrzymali certyfikaty potwierdzające udział, a wydarzenie zakończyła degustacja przygotowanych potraw przez zaproszonych gości, którzy z uznaniem podkreślali wysoki poziom umiejętności młodych kucharzy i wyjątkowy smak dań.
Erasmus Days 2025 w ZSHT były nie tylko okazją do świętowania Dnia Edukacji Narodowej, lecz także świętem współpracy międzynarodowej, pasji, kreatywności i otwartości na świat.
Atmosfera uroczystości łączyła dumę z osiągnięć uczniów z radością wspólnego tworzenia – w duchu idei „Bringing Europe to Our School”.







































































